ODSC 2008

14 juni

Zaterdag 14 juni was het weer zo ver. Het ODSC in Assen stond weer op de agenda van Showband Marum. In 2007 behaalde de Showband de titel: Open Dutch Show Champion en deze titel moest op deze dag in Assen worden verdedigd. Maar, voordat de band de show aan het publiek en de jury kon laten zien, hadden ze nog een lange dag voor de boeg. De bus vertrok al rond half acht uit Marum. Niet alleen Showbandleden zaten in de bus, ook de jeugdleden van SWJK Marum/Opende waren aanwezig. Zij zouden die dag meedoen in de jeugdklasse. Al om kwart voor tien mochten zij de show aan het publiek en de jury laten zien en dus was de bus al vroeg op weg naar het Achilles Stadion in Assen.

Nadat de jeugd hun show had gedraaid stond de bus alweer op de Showbandleden te wachten. De bus bracht ons naar een ander sportveld in Assen waar van elf tot twee uur nog even de puntjes op de i werden gezet. De staff (instructieteam) wilde graag dat ik tijdens de repetitie zoveel mogelijk mee zou doen. Dat heb ik ook gedaan, maar ik heb niet de hele repetitie mee gedaan. Het laatste uurtje ben ik aan de kant gaan zitten om mijn rust te nemen, zodat ik zo fit mogelijk de show zou kunnen doen.

Na de repetitie werden we door de bus naar de omkleedlokatie gebracht. De meeste korpsen gingen daar ook inspelen, maar dat hebben wij niet gedaan. Na het omkleden zijn we rustig in marsformatie naar het stadion gelopen om even een kwartiertje de sfeer te proeven. Daarna zijn we de woonwijk ingegaan om daar rustig in te blazen, in te tikken en in te draaien.

Na het inspelen weer terug naar het stadion. Daar moesten we nog even wachten voordat we het veld op mochten om onze show aan de jury en het aanwezige publiek te laten zien. Als laatste korps van het dagprogramma mochten we het veld op. De show liep naar ons gevoel perfect. Lijntjes die tijdens repetities niet recht te krijgen waren stonden ineens recht. Het publiek was aan het einde van de show muisstil. Iedereen had na de show een supergevoel.

Na onze show hoefden we niet lang op de uitslag te wachten. Drie korpsen deden mee in de klasse waar wij in uitkwamen (Corpsstyle Class A). Wij werden 2e met exact 66 punten. Nummer 1 werd Beatrix uit Hilversum met maar 3,3 punt verschil. Zij behaalden die middag 69,3 punten.

Na de uitslag konden we ons klaar maken voor het avondprogramma. In "de Kandelaar", de omkleedlokatie in het centrum van Assen, stond voor de Showband een heerlijke Chinese maaltijd klaar. Na het eten gingen de meeste leden nog even Assen in. Ik ben in "de Kandelaar" gebleven om bij te komen van het middagprogramma. Helaas moest ik niet veel later besluiten dat ik aan het avondprogramma niet mee zou doen. Ik was te moe en had het gevoel dat ik in zou storten als ik wel mee zou doen. Natuurlijk ben ik wel gebleven om de Showband aan te moedigen.

Als regerend kampioen mocht de showband als laatste het Koopmansplein betreden. De show liep weer erg goed. Aan het eind van de show zat het publiek te twijfelen... wel klappen, niet klappen, want... is de show nu wel afgelopen. Uiteindelijk kwam er een zeer verdiend applaus. De afmars werd anders gedaan dan 's middags. De band liep, het laatste nummer uit de show neuriƫnd, het veld af. Dat was echt even een moment waarop ik kippenvel kreeg. Wat was dat mooi!

Voordeel van het als laatste de show moeten doen is dat je niet lang hoeft te wachten op de uitslag. Helaas hebben we de kampioenstitel niet kunnen behouden. We moesten hem afgeven aan de Van Limburg Stirum Band uit Wezep. Zij wonnen het avondprogramma van het ODSC met 894 punten. Beatrix uit Hilversum werd tweede met 863 punten. Wij behaalden de derde plaats met 847 punten. Een klein beetje teleurgesteld verliet de Showband die avond het Koopmansplein.