Dodenherdenking, Martinikerkhof in Groningen

4 mei 2010

Vier mei. De dag dat in Nederland de slachtoffers van de oorlogen worden herdacht met twee minuten stilte. In Groningen gebeurd dit al jaren op het Martini Kerkhof bij het beeld van Sint Joris en de Draak. Ook Patrimonium is daarbij al jaren aanwezig.

Rond zeven uur verzamelen de leden van Patrimonium zich achterin de Martini Kerk. Er wordt daar besloten dat we de windjacks van de vereniging aan mogen houden, want het is toch behoorlijk fris buiten. Om kwart over zeven wordt er bij het beeld van Sint Joris en de Draak opgesteld en daar worden een aantal nummer uit het liedboek gespeeld.

Rond kwart voor acht arriveert ook Gruno's Postharmonie op het Martini Kerkhof en vijf minuten later beginnen de klokken van de Martinitoren te slaan. Even voor acht uur houden ze op en speelt een trompetist van Gruno's Postharmonie de Last Post. Daarna volgen twee klokslagen van de Martinitoren en daarna is het twee minuten stil.

Na de twee minuten stilte mag dit keer Patrimonium het Wilhelmus spelen. Als mensen de kransen bij het monument neer leggen spelen Patrimonium en Gruno's Postharmonie ieder om de beurt een toepasselijk lied. Dat gaat wel steeds moeilijker, want vingers verkrampen en ventielen en kleppen willen steeds moeilijker bewegen vanwege de kou. We zijn dan ook blij als we mogen stoppen met spelen en naar huis mogen, om daar weer lekker warm te worden bij de verwarming.