Lymfklierkanker

Jaaroverzicht 2008 (deel 1)

21 februari
Het is een tijdje geleden dat er iets is gebeurd op het gebied van de lymfklierkanker, maar vandaag mag ik weer eens op visite bij de hematoloog. Ze merkt gelijk dat ik niet zo lekker in mijn vel zit als tijdens de vorige controle. Ik maak me ontzettend veel zorgen, want stel dat het terug komt, en stel dat ik dan dood ga. Hoe moet het dan met Daniƫl en de rest van mijn gezin. Ik vraag haar of ik een verwijzing mag naar het Behouden Huys. Dit is een psycho-oncologisch therapiecentrum in Haren. Dit voorstel wordt met groot enthousiasme ontvangen. Ze is er een groot voorstander van dat ik daar heen ga. Ze vult gelijk het aanmeldformulier in dat ik van de site van het Behouden Huys heb gehaald.
Natuurlijk word ik nog weer lichamelijk onderzocht. Omdat de tintelingen in mijn tenen weg zijn hoef ik pas over drie maanden weer te komen. Ook wordt er een afspraak gemaakt voor een laatste CT-scan in mei.

29 februari
Vandaag al telefoon gehad van het Behouden Huys. Ik moet eerst twee keer komen voor een intakegesprek. Tijdens die gesprekken wordt er gekeken naar welke behandeling voor mij het beste is.

6 maart
Een bezoekje aan de huisarts. Ik heb al een tijdje een knobbeltje in mijn rechterzij. Ik wil niet gelijk bij ieder knobbeltje bij de huisarts op de stoep staan, maar vandaag deed hij echt pijn en heb ik dus maar snel een afspraak gemaakt. Natuurlijk maak ik me zorgen over dat de kanker terug is. Gelukkig kan de huisarts mij gerust stellen. Het knobbeltje blijkt een verstopte talgklier te zijn die is gaan ontsteken.

11 maart
Mijn eerste intakegesprek bij het Behouden Huys in Haren. Het is even zoeken, maar uiteindelijk heb ik gevonden waar ik moet zijn. In de wachtruimte word ik al opgewacht door mijn therapeute. Samen lopen we naar een ander gebouw waar zij haar werkkamer heeft. Een uur lang hebben we over van alles en nog wat gepraat. Vooral natuurlijk over wat de kanker met mij heeft gedaan en nog doet, maar we hebben het ook veel over "vroeger" gehad. Dus de tijd voor de kanker. Uit het gesprek bleek dat mijn verleden als pispaaltje van de klas af en toe nog flink meespeelt in mijn gevoelens van nu. Het gesprek heeft mij flink aan het denken gezet, maar dat is natuurlijk ook de bedoeling.
We hebben het ook gehad over wat ik van het Behouden Huys verwacht. Ik heb aangegeven dat ik met name op zoek ben naar iemand om tegen aan te praten. En dat ik graag lotgenotencontact wil om ervaringen uit te wisselen en te delen.

25 maart
Het tweede intakegesprek bij het Behouden Huys. We hebben weer een dik uur over heel veel dingen gepraat. Uiteindelijk is er besloten dat de individuele gesprekken met haar nog een tijdje doorgaan, en dat ik daarnaast mee ga doen met een lotgenoten contactgroep. Na ons gesprek worden daarvoor gelijk afspraken gemaakt. Ik heb geluk wat betreft de lotgenoten contactgroep. Er is een plaatsje vrijgekomen in de groep die de komende vrijdag begint. Ik kan dus gelijk meedoen met die groep.

28 maart t/m 13 juni
Op 28 maart is de eerste lotgenotensessie in het Behouden Huys. De groep bestaat uit 6 sterke vrouwen. Ik ben de jongste van het stel. In totaal zijn er 8 sessies en een terugkomstsessie. Elke sessie wordt er een ander onderwerp aangesneden. Vooral de sessies die terug gaan naar mijn schoolperiode grijpen mij erg aan. Ze doen mij ook begrijpen waarom ik op sommige dingen op een bepaalde manier reageer.

5 april
Vandaag is de jaarlijkse LVN-congresdag. Dit keer een speciaal programma in verband met het 30-jarig jubileum van de vereniging. Ik ga dit keer alleen heen. Als eerst rijd ik naar Sandra, een forumvriendin die in Ede woont. Samen rijden we naar het congrescentrum. Daar ga ik 's morgens met de Thomas-groep wandelen. 's Middags is er een forumdiscussie in de grote zaal van het congrescentrum. Ik vind de dag niet zo geslaagd als vorig jaar. Ik miste heel erg het Thomas deelcongres. Na het congres nog even weer naar Sandra's huis gegaan voor wat eten en even lekker tuttelen.

8 april
Weer een gesprek met mijn psychologe. Ze vind dat het de goede kant met mij uit gaat en dat is ook wel een beetje zo. Alleen de vermoeidheid blijf ik heel erg vinden.

9 april
Voor vandaag staan er twee afspraken bij het Behouden Huys op het programma. 's Morgens eerst een lotgenotensessie, en 's middags een afspraak voor Lichaamsgerichte therapie. Deze therapie is gebaseerd op de haptonomie. Het is een hele aparte gewaarwording. Ik kom er wel heel ontspannen weer weg.

23 mei
Alweer twee afspraken op een dag. Als eerst weer de lotgenotensessie en daarna nog een keer lichaamsgerichte therapie. Het loopt dit keer niet zo lekker als de vorige keer. Ik kan me moeilijk ontspannen. Waarschijnlijk vanwege de CT-scan die voor de maandag daarop op het programma staat.

26 mei
Een afspraak in het ziekenhuis. Dit keer voor een CT-scan. Ik word keurig op tijd binnen geroepen, maar dankzij mij loopt de planning weer behoorlijk uit. Drie keer moeten ze prikken voordat eindelijk het infuus in mijn ader zit. Dan is ook nog eens de zak met contrastvloeistof leeg, maar uiteindelijk kan de scan toch nog worden gemaakt.

29 mei
Omdat mijn afspraak bij de hematoloog nog eventjes duurt, bel ik haar vandaag na het spreekuur over de uitslag van de CT-scan. Op de scan is niets te zien. Dat betekend dat ik dus nog steeds schoon ben.

12 juni
Vandaag weer naar het ziekenhuis. Controle bij de hematoloog. Omdat de uitslag van de CT-scan goed is, valt er niet veel te bespreken. Wel moet ik even een tijdje met de pil stoppen. Ik ben bang dat ik in de overgang ben gekomen en de volgende keer wil ze het hormoongehalte in mijn bloed controleren. Dat kan alleen als ik met de pil stop.

26 juni
Omdat de vermoeidheid steeds maar erger word, wil ik het er ook even met de huisarts over hebben. Ik mag gelijk door naar Groningen om bloed te laten prikken. Hij laat een uitgebreid bloedonderzoek doen. Vijf buisjes bloed hebben ze daarvoor van mij nodig.

27 juni
Tijdens het telefonisch spreekuur krijg ik van de huisarts te horen dat uit het bloedonderzoek is gebleken dat ik een vitamine B12 tekort heb. De minimale waarde hiervoor moet op 140 liggen, bij mij is dat 107. Ik moet 's middags nog even langs komen voor een vitamine B12-injectie. Op 14 juli en 1 september krijg ik ook nog een injectie vitamine B12. Halverwege oktober wordt er weer een bloedonderzoek gedaan om te kijken hoe hoog het gehalte in bloed dan is.