Lymfklierkanker

Jaaroverzicht 2008 (deel 2)

15 juli t/m 22 juli
Vakantie in Salou, Spanje. Tijdens de vakantie kom ik echt even tot rust. Ik heb het gevoel dat alles rondom de kanker een beetje een plekje krijgt. De kanker is niet meer elke dag in mijn geheugen aanwezig. Ik heb dan ook een heerlijke vakantie. Alleen de terugreis is erg vermoeiend. We vliegen pas om tien over twaalf 's nachts en zijn 's morgens om half zes pas thuis.

1 augustus
Vandaag weer twee afspraken staan in het Behouden Huys. Als eerst lichaamsgerichte therapie. Het gaat daarmee zo goed, dat we besloten hebben dat dit de laatste keer is geweest. Hierna heb ik nog een afspraak met mijn psychologe. Ook zij merkt dat ik in de vakantie een goede vooruitgang heb geboekt. Het enige probleem dat blijft is de vermoeidheid. Ondanks de vitamine B12-injecties blijf ik moe. Het is wel minder, maar dat kan natuurlijk ook door de vakantie komen. We besluiten dat ik mee ga doen aan het programma "Bewegen bij vermoeidheid".

15 augustus
Vandaag een intakegesprek voor het programma: "Bewegen bij Vermoeidheid". Dit krijg ik van dezelfde persoon als waar ik lichaamsgerichte therapie van heb gehad. Voordeel was dus dat ze mijn verhaal al kon en dat het intakegesprek zomaar achter de rug was. We hebben besloten dat ik de individuele trainingen ga doen. Over een aantal weken krijg ik als eerst een fitheidstest. Ondertussen heb ik ook een stappenteller meegekregen die ik elke dag moet dragen.

4 september
De volgende controle bij de hematoloog. Natuurlijk heb ik het over mijn vermoeidheid gehad. Volgens haar komt die vermoeidheid niet door een vitamine B12 tekort. Zij denkt eerder dat het nog door de chemotherapie komt en ik ben ondertussen gaan inzien dat dit waarschijnlijk ook zo is. Sinds de vakantie voorbij is en het showbandseizoen weer is begonnen, ben ik weer moe, moe en moe. De verdere controle was goed. Na de controle bloed prikken. Vijf buisjes bloed dit keer, want ze wil ook controleren of ik in de overgang ben. Er moet echter wel vier keer worden geprikt voordat de buisjes langzaamaan voldruppelen.

5 september
Vandaag een mail gestuurd naar het bestuur en de staff van Showband Marum. Ik heb de moeilijke keuze moeten maken om voorlopig bij de showband een stapje terug te nemen. Ik maak dit seizoen nog gewoon af, maar volgend jaar doe ik een jaartje niet mee met de show. Ik hoop dat ik in dat jaar voldoende herstel om het jaar daarop wel weer gewoon mee te doen met de showband. Een hele moeilijke keuze, die heel veel twijfel en tranen heeft gekost. De reden dat ik alles per mail heb gedaan is ook omdat ik vaak moet huilen als ik het over deze keuze heb.

15 september
Vandaag is het Wereld Lymfklierkankerdag. Een dag om stil te staan bij alle mensen die lymfklierkanker hebben of hebben gehad. Voor mij staan er vandaag twee afspraken in de agenda bij het het Behouden Huys. Als eerst een afspraak bij de psychologe. Zij merkt dat het psychologisch gezien erg goed met me gaat en we spreken af om na het programma "Bewegen bij Vermoeidheid" nog één afsluitend gesprek te hebben als afsluiting van mijn periode bij het Behouden Huys.
Na het gesprek met de psychologe krijg ik nog een fitheidstest. Deze is niet al te best. Op de meeste punten scoor ik onder het gemiddelde. Genoeg om in de komende periode aan te werken dus.

7 oktober
Alweer een afspraak in het Behouden Huys. Het eerste gesprek in het kader van het programma "Bewegen bij Vermoeidheid". Tijdens het gesprek bekijken we de grafiek van de stappenteller die ik de laatste tijd dagelijks draag. Vooral de piekbelasting in het weekend valt hierbij op. De Showband optredens dus. Nu is het aan het eind van het seizoen, dus zal die piekbelasting binnenkort wel een stuk minder worden.

30 oktober
Gesprek twee van het programma "Bewegen bij Vermoeidheid" van het Behouden Huys. De pieken van het weekend zijn er uit, maar ik heb de afgelopen tijd iets te weinig bewogen en dat is ook weer niet goed. Ik moet proberen om gemiddeld 7500 stappen per dag te doen. Dit is inclusief 2500 stappen die ik verdien door 25 minuten op de hometrainer te fietsen. Mijn vermoeidheid is wel minder geworden. Komt denk ik toch met name doordat de intensieve periode van Showbandoptredens is afgelopen.

20 november
Deze dag een afspraak in Groningen en Haren. Als eerst naar het priklab in Groningen om het vitamine B12 gehalte in mijn bloed weer te laten testen. Helaas lagen mijn aders weer eens dwars en moest er in beide armen worden geprikt om een klein buisje bloed tevoorschijn te krijgen. Uiteindelijk is het wel weer gelukt, maar de dagen daarop natuurlijk weer een blauwe arm.
Na mijn bezoekje aan het priklab doorgereden naar het Behouden Huys. Gesprek drie van "Bewegen bij Vermoeidheid". Ik leer steeds beter met de vermoeidheid om gaan. De vermoeidheid is nog niet verdwenen, want als ik wel weer eens een drukke dag of week heb, heb ik wel even een aantal dagen nodig om bij te komen.

25 november
Vandaag kan ik met de huisarts bellen voor de uitslag van het bloedonderzoek. Deze is goed. Het vitamine B12 gehalte ligt op een acceptabel niveau. Dat had ik ook wel zo'n beetje verwacht. Ik slik elke dag een Vitaminepil, waarin 100% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 zit. De vermoeidheid waar ik last van heb is het gevolg van de chemotherapie. En niemand kan vertellen of dit nog over gaat en wanneer dat dan zal zijn.

12 december
Een afspraak bij de hematoloog. Dit keer krijg ik ook de bloeduitslag te horen van de vorige keer. Er is toen getest of ik in de overgang zat en dat is niet het geval. De hormoonwaardes in mijn bloed zijn zoals ze zouden moeten zijn. De verdere controle is ook goed. Ik ben weer voor drie maanden goed gekeurd.