Dagje NEMO in Amsterdam

22 oktober 2011

Eind september verkocht supermarkt Jumbo goedkope dagkaartjes van de NS. Ik heb er twee gekocht, met de bedoeling om met Daniël een keer naar NEMO in Amsterdam te gaan. NEMO is een Science Center en bestaat uit vijf verdiepingen vol wetenschappelijke en technologische doe- en ontdekdingen. Een museum waarbij niet alleen van alles te zien is, maar waar je zelf ook van alles kan doen. De treinkaartjes van de Jumbo waren alleen geldig in het weekend en dus gingen we de laatste zaterdag van Daniël 's herfstvakantie richting Amsterdam.

Daniël en ik vertrokken al vroeg richting Heerenveen waar we om acht uur op de trein wilden stappen. Toen we een tijdje op het perron stonden te wachten werd er omgeroepen dat de trein zo'n tien minuten vertraging had. En inderdaad, ongeveer tien minuten te laat kwam de trein het station binnenrijden. Een trein bestaand uit één treinstel, terwijl er normaal twee treinstellen richting Zwolle gaan. In de trein was het daardoor zo druk, dat er alleen nog staanplaatsen over waren. Daar hadden we niet zo heel veel zin in, dus hebben we de trein laten gaan en zijn in de daaropvolgende trein gestapt. Weer een korte trein, maar we hadden dit keer gelukkig wel een zitplaats.

In Hilversum moesten we nog weer overstappen in een andere trein richting Amsterdam centraal. Dit laatste stukje moesten we wel even staan. Met twintig personen in een kleine ruimte. Wat was ik blij toen de trein eindelijk Amsterdam Centraal binnen reed.
Op het station eerst op zoek naar een toilet en daarna lopend richting NEMO. Vanaf het station is het grote, groenkleurige gebouw al goed zichtbaar. Iets voor elf uur komen we er aan en kunnen in de rij gaan staan voor de kaartjes. Met Daniël's CJP-pas van school krijgen we ook nog eens zes euro korting op de entreeprijs, dus dat is weer mooi meegenomen.

Nadat we de entreekaartjes hebben gehaald, stoppen we een aantal dingen in een kluisje en gaan de trap omhoog, waarmee je in het museum komt. Er zijn op de eerste verdieping al heel veel dingen te doen, maar Daniël wil vooral eerst even kijken. Als we de eerste verdieping hebben bekeken gaan we door naar de volgende verdieping. Als we de trap oplopen hoor ik Daniël al roepen: "Een ballenbaan!" En dan is het kijken voor Daniël ook over en gaat hij ook dingen doen. Eerst bij de ballenbaan, maar al gauw ontdekt hij naast de ballenbaan een waterbak, waarmee je door middel van waterkracht een aantal radarwielen aan het draaien moet krijgen. Na een poosje moet ik Daniël echt overhalen om toch even mee te lopen naar de ruimte waar we onze zelf meegebrachte lunch mogen eten.

Na de lunch gaan we naar een voorstelling over de Aarde. Een leuke, interactieve voorstelling. Er worden allerlei vragen aan het publiek gesteld en Daniël zit ook regelmatig met zijn vinger in de lucht, omdat hij graag antwoord op de vragen wil geven. Na de voorstelling bekijken we de rest van het museum. Als we alles gezien hebben, gaat Daniël terug naar de waterbakken en ik ga nog wat dingen bekijken die Daniël iets minder interessant vond. Rond kwart over vier gaan we naar de voorstelling "Vuur". Ook weer een hele mooie voorstelling. Je ziet Daniël genieten. Na de voorstelling wil Daniël nog weer even naar de waterbakken en ik laat hem maar even lekker gaan.

Rond half zes gaan we naar beneden, waar we nog een tijdje rondneuzen in de museumwinkel. Als we weer richting het station lopen, heeft Daniël een tas bij zich met daarin een grote plasmalamp en een 3d-kaart van de spaceshuttle. Voordat we weer in de trein richting Heerenveen vertrekken, gaan we eerst nog even een hapje eten bij de Burger King op het station.

Gelukkig is het op de terugweg iets minder druk in de trein. Alleen lopen we op het traject tussen Amsterdam en Amersfoort al zoveel vertraging op, dat we de overstap in Amersfoort missen, waardoor we in Amersfoort meer dan een half uur moeten wachten op de volgende trein. Daarna hoeven we niet meer over te stappen en rond half tien arriveren we op het station in Heerenveen en kunnen we op weg naar huis. Het eind van een hele gezellige en leuke dag.