Najaarsconcert 2009

12 december 2009

Elk jaar geeft Patrimonium een najaarsconcert in de Immanuelkerk aan het overwinningsplein in Groningen. Ook in 2009 was de kerk op zaterdagavond 12 december bezet door de muzikanten en luisteraars. Het concert had als ondertitel meegekregen: "In een nieuw jasje". Die avond werden namelijk de nieuwe uniformen aan het publiek gepresenteerd.

Maar voordat het concert zou beginnen, moest er natuurlijk worden ingespeeld en de instrumenten moesten ook nog even worden gestemd. Tegen tien over zeven zat iedereen op zijn plekje, klaar om de instrumenten warm te blazen en te stemmen. Toen om half acht de deuren van de zaal voor het publiek open gingen waren we bijna klaar met stemmen. Na het stemmen hadden we nog even tijd om wat met familie en vrienden te babbelen, maar iets voor acht uur stond iedereen toch klaar in de kleedruimte om gezamenlijk de zaal te betreden voor het concert.

Het concert werd geopend door voorzitter Piet de Boer. Hij las kort iets voor over Advent en droeg daarna de microfoon over aan de ladyspeaker van die avond. Tijd voor de muzikanten om hun instrument te pakken voor het eerste nummer. We begonnen het concert met het mooie "Pacifica". Daarna het rustige nummer "Consolation". Na deze twee muziekstukken was het tijd voor een aantal stukken uit de oude doos. Elk nummer kwam uit een periode die correspondeerde met één van de uniformen die tentoongesteld stonden. Zo speelden we respectievelijk: "De Vogelkoopman", "Spanish Eyes" en "Abba Cadabra". Na deze stukken uit de oude doos, werden er voor de pauze nog een tweetal iets modernere stukken gespeeld. Zo stond onder andere het nummer "Because we Believe" nog op het programma en sloten we het gedeelte voor de pauze af met "A Tribute to Ray Charles".

Tijdens de pauze hadden de leden van het orkest weinig tijd om met familie en bekenden te spreken. Er moest worden omgekleed in het nieuwe uniform. En eenmaal in het nieuwe uniform, mocht men niet meer naar de zaal. Na de pauze stond iedereen te popelen op weer naar de zaal te gaan. Het nieuwe uniform werd met een groot aplaus door het aanwezige publiek ontvangen. Het uniform ziet er dan ook geweldig uit! Een antracietkleurig pak met een lichte krijtstreep. Daaronder een lichtgrijze blouse of overhemd, met voor de vrouwen een mooie ketting en voor de mannen en lila kleurige stropdas. Zo kan Patrimonium wel weer een aantal jaren goed voor de dag komen.

Natuurlijk moest er na de pauze ook nog muziek worden gemaakt. De muziekstukken na de pauze stonden in het teken van de kerstsfeer. We begonnen met het nummer "Angels from the realms of Glory", gevolgd door "Nun komm der Heiden Heiland". Deze kerstliederen zijn niet voor iedereen zo bekend, en dus volgende daarna de iets bekendere stukken. "Rudolph the red nosed Reindeer" en "All you want for Christmas". Het laatste nummer is een medley van bekende kerst popliedjes. Onder andere "Driving home for Christmas" van Chris Rea en "All I want for Christmas". van Maria Carey. Na deze vier kerstnummers was het officiële gedeelte van het najaarsconcert al weer ten einde. Maar natuurlijk werd er nog even een toegift gegeven met het vrolijke "Swing into Christmas".