Studieweekend 2010

23, 24 en 25 april

Het jaarlijkse Oosterpoort Concert van Patrimonium komt met rasse schreden dichter bij. Om alle nummers met zijn allen eens goed te oefenen stond er in het weekend van 23, 24 en 25 april een studieweekend op de agenda. Locatie was dit keer het Natuurvriendenhuis Allardsoog in Een-West.

Vrijdagavond rond zeven uur kwamen de leden richting het Natuurvriendenhuis. De mensen die bleven slapen zochten een plekje in de slaapzalen, voor de anderen stond er koffie en thee klaar. Tegen acht uur werd het studieweekend in de gymzaal officieel geopend met een eerste repetitie. Tijdens het eerste nummer zaten de leden volledig door elkaar. Een trombone, trompet en bas op de voorste rij, een fluit ergens helemaal achterin. Een beetje vreemd, maar wel even erg leuk. Om nou een hele repetitie zo door elkaar te blijven zitten... dat zag Wim (de dirigent) niet helemaal zitten, dus na een kort stukje spelen mochten we onze eigen plek weer opzoeken.

De repetitite duurde die avond tot tien uur. Na de repetitie ging een klein groepje leden weer naar hun eigen huis, maar een grote groep bleef achter in Allardsoog. In de huiskamer en in de eetzaal werd gezellig bij elkaar gezeten en spelletjes gespeeld. De meeste mensen zochten redelijk op tijd hun bedje op. De volgende dag moest er weer vroeg worden gerepeteerd.

De volgende ochtend toch nog wel wat vermoeide gezichten aan de ontbijttafel. Niet iedereen was gewend aan de ietwat harde bedden. Maar met een kop heerlijke koffie of thee en warme broodjes was het wel even lekker wakker worden. Na het heerlijke ontbijt gingen we weer verder waar we voor gekomen waren. De muziekstukken van het concert even flink oefenen, en dat werd vanaf half tien dan ook weer gedaan.

In de ochtend heerlijk geoefend in de gymzaal. Tussendoor even een kleine pauze voor de nodige koffie, versnaperingen en beweging en tussen de middag stond er een heerlijk lunch voor de leden te wachten. Tijdens de lunch was het zonnetje tevoorschijn gekomen en deze scheen recht op de grote ramen van de gymzaal waar we repeteerden. Het werd die middag dan ook behoorlijk warm in de gymzaal. Ik had de zon midden op de rug staan en dat beviel mij niet goed. Op een gegeven moment werd het een beetje zwart voor mijn ogen en heeft Tilly mij de zaal uitgebracht om even af te koelen. Maar ook buiten de zaal voelde ik mij niet helemaal lekker. Waarschijnlijk door de warmte in combinatie met toch weer die ongelofelijke chemo vermoeidheid. Op den duur dus maar even op bed gaan liggen, waar ik als een blok in slaap ben gevallen. Er schijnen zelfs nog mensen bij mij te zijn geweest om te vragen of ik weer mee kwam doen. Ik heb het niet vernomen. Ik werd tegen kwart over vier wakker en heb toen nog het laatste half uurtje van de repetitie mee gemaakt.

Na de repetitie hebben de leden die die avond bleven nog een tijd gezellig bij elkaar gezeten in de binnentuin van Allardsoog. Iets na zessen werd het warme eten op tafel gezet. Er stond voor iedereen wel iets lekkers op tafel, en we hebben het ons allemaal heerlijk laten smaken. Na het eten heb ik maar even geholpen met de gigantische afwas die in de keuken stond. Vele handen maken licht werk en dat bleek ook dit studieweekend wel weer. In een mum van tijd stond de gehele afwas schoon en droog op de planken.

De zaterdagavond van het studieweekend staat altijd in het teken van spelletjes. Dit jaar stond er een speurtocht in de omgeving op het programma. Vanwege de vermoeidheid waar ik al weer een aantal weken last van heb, ben ik maar niet mee gegaan met de speurtocht. Samen met het oudste Patrimonium lid (78 jaar en al bijna 64 jaar muzikant) ben ik in het Natuurvriendenhuis gebleven. De eerste groep van de speurtocht was na een dik uur weer terug. De ena-laatste groep heeft er iets langer over gedaan. Zij hebben bijna twee uur gelopen voordat ze de weg terug hadden gevonden. Maar, ze waren ook de groep met de meeste goede antwoorden en dus de winnaars van de speurtocht. Na het bekend maken van de winnaars, ben ik gelijk mijn bedje ingedoken.

De volgende ochtend behoorde ik tot één van de vroege vogels die als eerste beneden waren. Rond negen uur was ook de rest uit bed gekomen en werd er weer even gezamenlijk ontbeten. Veel tijd hadden we dit keer niet voor het ontbijt, want om half tien werden we al weer in de gymzaal verwacht voor een volgende repetitie. De repetitie werd, omdat het zondag was, gepast begonnen met een korte overdenking en het spelen van een aantal koralen. Daarna kwamen de muziekstukken van het concert weer op de lessenaar. Ondanks dat er die ochtend toch een behoorlijk aantal leden missen, hebben we een goede repetitie gehad. Tegen twaalf uur werd de laatste noot gespeeld en was het tijd om de zaal te gaan opruimen en alle spullen weer in de auto's te laden.

Natuurlijk werd het weekend afgesloten met een gezamenlijke lunch. Tegen twee uur waren alle spullen opgeruimd en kon er worden terug gekeken op een leuk en gezellig studieweekend.