Studieweekend 2011

11, 12 en 13 maart 

Vrijdagavond 11 maart. De leden van Christelijk Harmoniegezelschap Patrimonium uit Groningen maken zich klaar voor het studieweekend van 2011, waarin de nummers van het concert eens goed doorgenomen zullen worden.

De locatie van het studieweekend is dit keer It Tjongerhûs. Een groepsaccommodatie in het mooie Friese Bantega (in de buurt van Lemmer). De accommodatie bestaat uit twee gebouwen. Een gebouw met een gezellige recreatieruimte en keuken, en een gebouw waar de slaapzalen gevestigd zijn met ook nog weer een grote zaal waar de band het hele weekend kan repeteren. Tussen zeven en acht druppelen de leden van Patrimonium de accommodatie binnen. De mensen die blijven slapen zoeken een plekje in één van de slaapzalen en schrijven zich in voor de diverse corvee taken. Degene die niet blijven slapen kunnen in de recreatiezaal genieten van een kopje koffie of thee en ook zij kunnen zich inplannen op de corveelijst.

Om acht uur is dan de officiële opening van het weekend. We beginnen de eerste muzikale repetitie met een stuk dat we al een tijdje spelen, maar dit keer moeten we goed op Wim (dirigent) letten, want we spelen het in wisselende tempi. Na deze opening gaan we verder met de stukken die tijdens het concert op de lessenaar komen te staan. We spelen die avond door tot tien uur, uiteraard met een korte pauze daarbij. Na de repetitie gaat een groep mensen weer naar huis, en de andere groep gaat naar de recreatiezaal om daar nog even gezellig bij elkaar te zitten. Al snel komen de gezelschapsspellen tevoorschijn en worden overal spelletjes gespeeld. Waaronder het leuke kaartspel Ligretto en Triviant... de kindereditie. Hoewel daar toch ook nog best moeilijke vragen tussen zitten. Rond een uur of één vertrekken de meeste leden richting de slaapzalen. De volgende dag beloofd een lange dag te worden.

Zaterdagmorgen 12 maart heeft de corveeploeg er voor gezorgd dat om kwart voor acht het ontbijt voor iedereen klaar staat in de recreatieruimte. Heerlijke warme broodjes die iedereen zelf maar kan beleggen met wat hij of zij wil. Ik heb mij ingepland voor de afwas na het ontbijt, dus na het ontbijt mocht ik (samen met de anderen van de corveeploeg natuurlijk) de tafels leegruimen en de afwas doen. Gelukkig niet met de hand, maar met een soort van afwasmachine die de afwas in twee minuten schoon heeft. Het enige wat je hoeft te doen is de afwas een beetje nadrogen. Binnen een kwartier was de hele afwas aan de kant.

Om half tien werd er weer begonnen met de repetities. De hele dag door werd er flink gerepeteerd en geschuurd en geschaafd aan de muziekstukken. 's Middags stond er ook nog een sectierepetitie op het programma, waarbij de diverse instrumentgroepen met elkaar een plek opzochten om moeilijke stukken uit de muziek door te nemen. Uit alle hoeken en zalen van de accommodatie klonk op dat moment muziek. Na de sectierepetitie weer even een korte pauze om daarna door te gaan met de laatste gezamenlijke repetitie van de zaterdag. Rond een uur of vijf konden we terugkijken op een productieve repetitiedag.

Voordat het diner op tafel stond konden we nog even een uurtje rustig aan doen. Sommige leden doken even onder de douche, anderen gingen een uurtje liggen en weer anderen gingen een wandeling maken in de omgeving. Rond zes uur was iedereen weer aanwezig in de recreatiezaal voor het studieweekend diner. Tijdens het diner stond er voor iedereen wel iets lekkers op tafel. We begonnen met een heerlijke kippensoep en daarna was er voor iedereen een gehaktbal en daarnaast stonden er diverse soorten groentes en diverse salades, aardappelkroketjes en krieltjes op tafel. Als toetje waren er allerlei soorten bekers met yoghurt en fruit.

Na het diner werd door de corvee ploeg de afwas aan de kant gemaakt en de rest van de leden maakten zich klaar voor een gezellig avondje in de recreatieruimte. Om acht uur was er eerst een gezamenlijke activiteit. De nog aanwezige leden werden verdeeld in groepjes die tegen elkaar streden tijdens diverse spelletjes. Het gezamenlijke deel van de zaterdagavond duurde ongeveer een uurtje. Daarna was het nog de hele avond gezellig in de recreatieruimte, waarbij de vele gezelschapspelletjes weer op tafel kwamen. Lang doorgegaan werd er niet. Rond twaalf uur ging iedereen richting de slaapzalen.

Zondagochtend was het ontbijt een half uurtje later dan op de zaterdag en dit keer lagen er ook eieren voor de leden klaar. Na het ontbijt was er niet veel tijd meer, want om half tien stond de eerste repetitie alweer gepland. Omdat het zondag was, werd er begonnen met het lezen van en verhaal uit de bijbel. Daarna werden er twee koralen gespeeld. Hierna werden de muziekstukken voor het concert weer op de lessenaar gelegd. Alle stukken voor het concert werden nog één keer helemaal doorgespeeld. Rond twaalf uur klonken de laatste noten uit de diverse instrumenten en zat het muzikale gedeelte van het studieweekend er weer op.

Het gehele studieweekend zat er nog niet op, want er stond nog een lunch op het programma. Alle restantjes brood, hapjes, soep, eieren enz. enz. kwamen tijdens de lunch op tafel. Iedereen heeft er weer van genoten. Na de lunch met zijn allen alles opgeruimd en schoon gemaakt. Hierna was het toch echt het einde van een succesvol studieweekend waarin heel veel is gerepeteerd en doorgenomen.

Helaas had ik mijn fototoestel thuis laten liggen en kan ik jullie dus geen foto's van het studieweekend laten zien.