Showband Marum

In september 1995 ben ik lid geworden van Showband Marum. De eerste maandjes had ik alleen maar les, maar in januari 1996 kwam er binnen de Showband een plaatsje vrij en mocht ik mee gaan doen binnen de Showband zelf. In het begin met aangepaste muziek, maar na een jaartje kon ik aardig met de rest mee komen.

Veertien jaar lang ben ik met veel plezier lid geweest van de Showband en heb ik heel veel leuke dingen met de Showband mee gemaakt. Hieronder een overzicht met een aantal hoogtepunten.


1996:
Ik viel gelijk met de neus in de boter. In september 1996 vertrok de Showband voor vier dagen naar San Felice in Italië. Diverse optredens werden daar verzorgd. We hebben onder andere opgetreden in Bologna en natuurlijk in San Felice zelf.


1997:
Dit was een druk jaar voor de Showband. In februari waren er CD-opnames voor de CD "My Favorite Things" die in april aan het publiek werd gepresenteerd. Daarnaast natuurlijk vele optreden in binnen en buitenland. We zijn onder andere in Lens, Frankrijk geweest. Het belangrijkste optreden in 1997 was natuurlijk die op zondag 20 juli, tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Hier behaalde de Showband een eerste prijs met onderscheiding en de dagprijs.


1998:
In 1998 vierde de Showband haar 40-jarig bestaan. Vanwege mijn zwangerschap heb ik dat jaar niet veel mee gedaan bij de Showband. Hoogtepunt van het jaar was de 40-uursactie. 40 uur lang werd er achter elkaar muziek gemaakt. De 40 uur werd afgesloten met een taptoe waar diverse verenigingen uit de buurt belangeloos aan mee werkten.


1999:
Weer een jaar vol leuke optredens. Waaronder twee reisjes naar het buitenland. De eerste naar St. Quentin en de tweede naar Luxemburg. In Luxemburg sliepen we in Grevenmacher in een groot klooster. Ik weet niet hoeveel trappen op voordat je een keer je bedje in kon, maar wel erg gezellig.


2000:
Ik geloof dat dit het eerste jaar is dat de Showband wordt gesponsord door de TROS. Er staan in ieder geval veel TROS-optredens op de agenda. Onder andere tijdens de vlootdagen in Den Helder en de wandelvierdaagse in Nijmegen. Daarnaast wordt er ook weer drie keer afgereisd naar Frankrijk voor optredens in: Maubeuge, Beauvais en Armentieres.


2001:
Een jaar zonder buitenlandse optredens, maar wel weer heel veel optredens voor de TROS, optredens tijdens diverse taptoes en in juli weer het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. We behaalden weer goud, maar waren toch een beetje teleurgesteld met het aantal punten. We hadden er iets meer van verwacht. We hebben in ieder geval indruk gemaakt met onze blinddoekenshow.


2002:
Het optreden uit 2002 wat mij het meest is bijgebleven was het reisje naar La Rochelle, Frankrijk. Waarschijnlijk vanwege het feit dat we gewoon een halve dag op het strand mochten vertoeven. En ook na de optredens was het 's avonds erg gezellig op het strand in La Rochelle. In september stond er ook nog weer een reisje Italië op het programma. Daarnaast natuurlijk veel taptoes in Nederland en weer een aantal optredens voor de TROS.

2003:
Dit jaar ook geen buitenlandse optredens, maar wel heel veel taptoes in Nederland en natuurlijk weer de TROS-optredens. Hoogtepunt van het jaar is voor mij toch wel taptoe Leeuwarden. Wat een geweldige sfeer hangt daar altijd. In november zijn dit jaar de 1e opnames voor de CD "Colours of the World".

2004:
In februari zijn de 2e opnames voor de CD "Colours of the World" die later dat jaar aan het publiek wordt gepresenteerd. Op 30 april staat taptoe Ede op het programma. Wat een geweldig veld is dat om een taptoe te houden. Ik ben er twee keer met de Showband geweest, maar het zal mij altijd bij blijven. Daarnaast dit jaar ook nog weer een optreden in Frankrijk en aan het eind van het jaar een deelname aan het Nederlands Kampioenschap, waar we (zonder concurrentie) de eerste prijs halen.

2005:
Alweer een WMC-jaar en alweer een teleurstelling voor wat betreft de punten. Tijdens het ODSC in Assen behaalden we 91,7 punten en zo'n vijf weken later op het WMC krijgen we maar 85,03. Wel goud, maar ergens klopt er iets niet. Volgens de jury zijn we slechter dan Crescendo Opende. Ook critici zijn het niet helemaal eens met onze punten, maar ja, wat kun je er aan doen. Na het WMC roep ik dan ook keihard dat ik niet meer mee doe aan het WMC. Als de Showband weer heen zou gaan, dan zou ik wel een sabatical year nemen. Nooit wetend wat er later nog zou gebeuren...


2006:
Voor het eerst sinds haar bestaan ging de Showband naar Zwitserland. In september stonden er een aantal optredens op het programma in de buurt van Neuchatel. De kampeerboerderij waar we logeerden stond midden tussen de bergen. Wat een geweldig uitzicht! Daarnaast dit jaar natuurlijk ook weer veel taptoes in Nederland en een optreden tijdens het festival in Rastede. Heel gezellig, maar voor mij niet erg geslaagd.


2007:
In het begin van 2007 kreeg ik te horen dat ik kanker had. Ik heb toen gelijk besloten dat ik dat jaar niet mee zou doen met de show. Ik ben wel zo veel mogelijk mee geweest met optredens om foto's te maken voor het PR-team, waar ik ondertussen ook in zat. Hoogtepunt voor mij was dat jaar de taptoe in Almelo. Heel veel lol gehad met mijn medemuzikanten en na het optreden een geweldige vuurwerkshow.


2008:
Een zeer druk jaar voor de Showband, dat dit jaar haar 50-jarig bestaan vierde. Heel veel optredens die in het teken stonden van het jubileum. Een optreden dat mij behoorlijk is bijgebleven is het optreden in Herve, België op 24 maart. Door de sneeuw richting België. Op de snelweg reden we amper 40 km per uur. Tijdens het optreden zelf ook dikke sneeuwbuien. En het was nog wel tweede paasdag, het feest van de lente.
2008 is ook het jaar dat ik verneem dat de chemotherapie een behoorlijke aanslag op mijn gezondheid heeft gedaan. Showrepetities zijn zeer vermoeiend en na een optreden heb ik dagenlang nodig om bij te komen. Aan het eind van het jaar besluit ik om in 2009 alleen mee te doen met de muzikale repetities. De show gaat voor mij even niet lukken.


2009:
Nadat ik in 2008 het besluit heb genomen om niet meer mee te gaan doen met de show, komt ook het besef dat ik dan in de zomermaanden, als de showband vooral showrepetities heeft, geen muziek kan maken. Als daarnaast ook uit gesprekken met artsen en specialisten naar voren komt dat de vermoeidheid waarschijnlijk niet zal verdwijnen, neem ik het besluit om helemaal met de Showband te stoppen. Stoppen met muziek maken doe ik niet. Vanaf maart 2009 speel ik mee bij Christelijk Harmoniegezelschap Patrimonium uit Groningen.


In het menu aan de rechterkant vind je nog de verslagen van de laatste optredens die ik met de showband heb meegemaakt.