Cultura Marum

23 augustus 2008

In het kader van het 50-jarig jubileum van Showband Marum wilde de showband een groot evenement organiseren. Niet alleen voor de showbandleden, maar ook voor de gehele gemeente Marum. Dit evenement begon onder de naam: Nazomeravondfeest. Daarna heeft het meerdere namen gehad, waaronder o.a. Summer in 't dôrp. Uiteindelijk is gekozen voor de naam: Cultura Marum.

Na maanden van voorbereiding, waarin er onder andere een hele krant over het evenement is verschenen, was het op zaterdag 23 augustus eindelijk zo ver. 's Morgens was het al een drukte van belang rondom de vijver achter het gemeentehuis in Marum. De verschillende podia en marktkramen moesten nog worden opgebouwd. En de tentjes met eten en drinken moesten worden ingericht. Helaas zat het weer die ochtend nog niet helemaal mee. Af en toe werden de bouwers flink nat door de regenbuien. Gelukkig was er genoeg tijd om op te bouwen. Het evenement zou die middag pas om half vier beginnen.

Showband Marum een beetje eigen, werd dat een kwartiertje later. Op het hoofdpodium werd Cultura Marum geopend door SWJK Marum/Opende. Nadat zij een aantal nummers hadden gespeeld verrichte wethouder Ria Horenga de officiële opening. Hierna speelde SWJK nog weer een aantal nummers en kon de eerste editie van het nieuwe cultuurfestijn in Marum losbarsten.

De leden van de Showband konden niet veel meemaken van het middagprogramma van Cultura Marum. Om vijf uur stond er een gezamenlijke repetitie gepland met Brassband de Bazuin uit Oenkerk. Na een uurtje repeteren vertrokken de meeste showbandleden weer naar de vijver achter het gemeentehuis. Gelukkig was het ondertussen wat mooier weer geworden en het was gezellig druk op het evenement.

Showband Marum hoefde pas om half negen weer klaar te staan op het hoofdpodium. Zij openden het "Drum 'n Brass" concert, met een stilstaande versie van de show van dit jaar. Hierna kreeg het publiek een afwisselend concert voorgeschoteld met medewerking van: Brassband de Bazuin, Crescendo Opende, Djembé-speler Mustapha Seck, SWJK Marum/Opende en natuurlijk Showband Marum zelf. Het concert werd afgesloten door een gezamenlijk optreden van Brassband de Bazuin en Showband Marum. Tijdens het laatste nummer pakte DJ Kay Wilder de beat over en hij sloot het concert met lekkere dansmuziek af.

De eerste editie van Cultura Marum is zeer geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar.