Koninginnedag 2009

30 april 2009

De laatste dag van april. Alle kinderen zijn vrij van school en ook de meeste volwassenen hebben een vrije dag. Maar, uitslapen is er voor velen op 30 april niet bij. Al om kwart over zeven worden de eerste kinderen met kleedjes en spulletjes gesignaleerd op de vrijmarkt in Marum. Voor de jeugd van SWJK zit uitslapen er ook niet in. Zij worden om kwart voor acht bij "Ons Centrum" verwacht.

Het is behoorlijk druk bij "Ons Centrum", want de A-band is ook aanwezig. Zij zijn bezig om spullen in het busje en de auto's te laden voor hun optreden in Haren, terwijl de jeugd zich klaar maakt voor het optreden in Marum. Als de A-band rond kwart over acht richting Haren vertrekt, gaat de jeugdband klaar staan om richting verzorgingshuis "de Hoorn" te marcheren.

Bij het verzorgingshuis heeft de jeugd weer even een tijdje rust. Ondertussen komen er steeds meer kinderen met mooie versierde fietsen en karren. De kinderen zelf zijn ook vrolijk verkleed. Tegen kwart over negen vertrekt de stoet met verklede kinderen, begeleid door de jeugdband, richting het gemeentehuis.

SWJK koninginnedgg 2009

Bij het gemeentehuis staat de Harmonie van Marum ook al klaar om het Wilhelmus te spelen. Als alle verklede kinderen en de jeugdband een plekje hebben gevonden wordt dan ook begonnen met het hijsen van de vlag en het spelen van het Wilhelmus. Daarna worden de prijzen uitgedeeld voor de mooist verklede kinderen. Alle kinderen die verkleed zijn gekomen krijgen een klein prijsje en daarna is het voor de jeugdband tijd om richting de vrijmarkt te lopen.

Op de vrijmarkt geeft de jeugdband een klein concertje en daarna lopen ze weer terug richting "Ons Centrum". De jeugdband was al behoorlijk vroeg klaar en dus konden de kinderen na zich te hebben omgekleed, zelf ook nog even over de vrijmarkt lopen.

Daniƫl had niet meer zo'n zin om over de vrijmarkt te lopen en dus zijn wij maar naar huis gegaan. Daar heb ik voor het eerst sinds jaren weer eens naar Koninginnedag op de TV gekeken. En ja, wat er rond tien voor twaalf gebeurde hoef ik niemand meer te vertellen. Verschrikkelijk gewoon. Een dag die zo mooi begon, eindigde met een zwart randje.

De foto's staan weer op Flickr. Flickr